Călătorii,  Japonia

Japonia cu trenul, informații utile.

În Japonia am ajuns toamna. Deși speram s-avem parte de zile însorite și culori magice de frunziș tomnatec, vremea a fost înnorată și peisajul, uneori, cam gri. Cu toate astea Japonia a fost impresionantă. De la primii pași în Tokyo și sute de kilometri mai departe, am fost plăcut surprinși de țara soarelui răsare.

Miyajima

JAPAN RAIL PASS

Japonia are una dintre cele mai moderne, cuprinzătoare și mai confortabile rețele de trenuri din lume.

Punctualitatea și viteza trenurilor japoneze e notorie. În mai 2018, când un tren a plecat mai devreme cu 25 de secunde – compania de tren a emis o scuză publică pentru inconveniente! O administrare diferită a serviciilor față de CFRul ale cărui trenuri au mereu probleme, vin târziu sau nu vin deloc.

Dacă vizitezi mai multe orașe în Japonia, vrei să urci în Alpi, să ajungi pe țărm și din Tokyo până în Hiroshima, Japan Rail Pass e soluția pentru o excursie practică; un abonament de tren pus la dispoziția turiștilor.

Prețul unui abonament JR de o săptămână (7 zile), pentru o persoană, costă aproximativ 300 USD, iar abonamentul trebuie cumpărat din timp, din afara Japoniei.

Există opțiunea Standard sau opțiunea Green – pentru clasa întâi, iar passul e activ pentru 7, 14 sau 21 de zile consecutive.

Sinkansen

Prețurile sunt destul de ridicate dar la finalul vacanței vei realiza că JR Passul a fost una dintre cele mai bune investiții. Biletele individuale de tren sunt foarte scumpe în Japonia. Drumul dus-întors Tokyo – Kyoto și ruta de la/spre aeroport depășește suma pe care o plătești pentru un abonament JR de 7 zile.

Trenurile de mare viteză sunt confortabile, sigure, circulă des și te duc din metropole în sate mărunte, autentice, în munți și pe coastă. Feribotul spre Miyajima, și nu numai, e inclus și el în JR Rail Pass, chiar și unele autobuse de cursă lungă. Ai discount-uri la muzee, spectacole, uneori și la cazări și restaurante.

Poți verifica și calcula prețurile drumurilor aici:


Cum intri în posesia abonamentului – JR PASS

După cum am mai spus, Japan Rail Pass trebuie comandat din afara țării. În urma comenzii și a plății vei primi un cupon. Poți cere ca și cuponul să-ți fie livrat la camera de hotel din Japonia, mai ales dacă cumperi abonamentul în ultima clipă și curieratul durează prea mult. Acest cupon îl vei schimba la ghișeele JR PASS din Japonia care se găsesc în gările orașelor și în aeroporturi. Ca să realizezi schimbul ai nevoie de pașaport.

Poți să îți convertești abonamentul de cum aterizezi, menționând data de la care vrei să fie activ.

Împreună cu cuponul de schimb vei primi și o broșură cu informații.

JR PASS

Orarul trenurilor

Aplicația cea mai utilă ca să găsești orarul trenurilor și să stabilești ruta e HyperDia. Înainte de toate debifează liniile private și Nozomi / Mizuho / Hayabusa – linii neacoperite de JR PASS.

Rezervarea locului în tren nu e obligatorie dar dacă vei călătorii la ore de vârf și pe o rută lungă sau foarte circulată e mai bine să te asiguri și să-ți rezervi locul. Poți face asta mergând în gară la ghișeele verzi midori-no-madoguchi.

Dacă nu ai rezervare, urcă în vagoanele speciale pentru locuri nerezervate. Unele trenuri au vagoane doar pentru femei.

Intrarea pe peron se face trecând de niște bariere automate. Cu JR Passul nu poți traversa bariera dar în toate aceste locuri este o gheretă sau un agent al gării care îți va permite trecerea când arăți JR Passul.

Bullet Trains

Traseul clasic Tokyo – Kyoto – Osaka – Hiroshima.

E important să-ți stabilești traseul astfel încât în zilele cu abonament să circuli des, deci lasă orașe precum Kyoto și Tokyo în afara abonamentului, dar nu în afara traseului.

Activează-ți JR Pass-ul după ce ai vizitat capitala. De la aeroportul Narita, Tokyo, poți folosi Keisei Main Lane până în oraș și apoi carduri Suica pentru transportul în comun. Încheie ruta cu trenul în Kyoto. Alocă câteva zile, minim trei, pentru vizitarea orașului cu 2000 de temple. Prin Kyoto te poți deplasa cu autobuzul K-Loop, sau bicicleta. Înapoi spre Tokyo, aeroport, ia autobuzul de noapte care e mult mai ieftin ca trenul. (În fața gării din Kyoto e ghișeul imens al firmei Willerexpress*)

Bineînțeles, acesta e doar o variantă, poți de asemenea să folosești JR Passul de la aterizarea în Japonia și până la decolare, ai gratuitate la majoritatea mijloacelor publice de transport din marile orașe (Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroshima, etc)

Harta liniilor locale și Shinkansen acoperite de JR Pass

*Willerexpress – serviciul de autobuse de cursă lungă care au propriul lor Pass și care îți permite să utilizezi abonamentul de 3 zile, 5 sau 7, pe durata a două luni. E varianta mai ieftină de a vizita Japonia, dar trebuie să ai destul timp la dispoziție sau să călătorești în zone mai restrânse.


JR PASS – Pro și Contra

Pro:

  • Economisești bani
  • Excelent pentru itinerariu care acoperă multe orașe.
  • Posibilitatea de a urca și a schimba trenuri, fără a cumpăra bilete în avans.
  • Trenurile Bullet Shinkansen sunt extrem de rapide, moderne și confortabile

Contra:

  • Trebuie achiziționat din timp, din afara țării.
  • Utilizarea în zile consecutive
  • Nu-i grozav pentru cei care vor să petreacă mai multe zile în fiecare locație
  • Nu poate fi utilizat pe trenurile Nozomi și Mizuho.

Dacă vei călători doar într-o anumită regiune, Japan Rail are abonamente regionale de tren, mai ieftine sau pentru perioade mai scurte de timp.


Aplicații și site-uri utile:


Eticheta în tren

Deși în Sinkansen scaunele sunt echipate cu măsuță unde poți servi o gustare, în trenurile locale și regionale, mâncatul e interzis.

Păstrează liniștea și curățenia.

  • Chiar și în cele mai aglomerate trenuri vei observa că pasagerii sunt tăcuți. Conversațiile se poartă în șoaptă, lumea ascultă muzica la căști și vorbesc la telefon pe un ton scăzut.
  • Japonia e o țară foarte curată, deși nu vei vedea pe stradă tomberoane. Adună ambalajele în rucsac și aruncă-le când te întorci la hotel sau în recipientele speciale din magazine.
Păstrează liniștea în tren

Ține cont de locurile sau vagoanele rezervate sau de locurile speciale pentru vârstnici și persoane cu handicap.

În nici un caz să nu-ți așezi bagajul pe scaunul de lângă tine.

Stai la rând … sau la grămadă și încearcă să intri în vagon chiar dacă e aglomerație dar nu te împinge și nu lovi. La coborâre nu te pregăti cu șapte stații înainte încercând să te apropii de ușă.

Shinkansen au vagoane speciale pentru machiaj sau pentru fumat. În celelalte trenuri aceste două activități sunt strict interzise.


Despre Tokyo, transport și atracții, află aici.

Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *