Argentina,  Călătorii

Drumeții în Patagonia – Fitz Roy & Cerro Torre – Traseu și informații utile.

Fitz Roy și Cerro Torre sunt cei mai cunoscuți munți ai Patagoniei de Sud argentiniene. Deși nu se ridică la înălțimi foarte mari, având puțin peste 3000 de metri, vârfurile stâncoase ale masivului Chalten, tăiate în unghiuri adânci, sunt impresionante și reprezintă una dintre cele mai frumoase destinații din Patagonia.

Fitz Roy și Cerro Torre fac parte din Anzi, cel mai lung lanț muntos din lume, care se întinde 7000 de km de-a lungul marginii vestice a Americii de Sud.

Fitz Roy

Cum să ajungi la masivul Chalten

Pare complicat, dar traseul e destul de simplu cu legături de transport foarte bune.

Cea mai apropiată localitate de Fitz Roy și Cerro Torre e El Chalten, un sat în plină expansiune, aflat la baza lanțului muntos. De aici pornesc traseele montane spre vârfuri, lagune și campinguri.

Dar înainte de El Chalten vei ajunge în El Calafate, cel mai mare oraș din această parte a Patagoniei.

Ca să ajungi în El Calafate ai mai multe opțiuni.

  • Ruta cea mai directă spre El Calafte este zborul, deși biletele de avion pot fi destul de costisitoare.
  • Autobusul e cea mai ieftină variantă de transport dar și cea mai înceată. Trebuie să acoperi o distanță mare de oriunde ai veni. Patagonia e întinsă și pustie, orașele sunt la sute de kilometri depărtare unul de altul.
  • Avionul și busul sunt mijloacele alese de majoritatea. Alții ajung aici cu mașina personală sau închiriată, experimentând condusul pe ruta 40, iar pasionații de ciclism aleg bicicleta.

El Calafate – El Chalten

Din El Calafate, în timpul verii, autobuzele pleacă de mai multe ori pe zi spre El Chalten. Există un serviciu de transport care pornește direct din aeroport. www.transportelaslengas.com.ar

Dacă nu găsești locuri la ruta directă, ia un taxi sau un shuttle până la ”bus terminal El Calafate”, situat în zona centrală a orașului, la 20 de km de aeroport. Prețul taxiului de la aeroport în oraș – aprox. 15$.

Din autogară autobusele pleacă zilnic începând cu ora 7 sau 8 dimineața. www.caltur.com.ar ; www.chaltentravel.com

Prețul unui bilet El Calafate – El Chalten costă aprox. 30$ dus-întors/persoană.


Fitz Roy văzut de pe traseul Laguna de Los Tres

Cazarea în El Chalten

Dacă nu ai multe zile la dispoziție poți să-ți planifici traseul astfel încât să nu înnoptezi în El Chalten. Pornești cu primul autobuz din El Calafate, iar mai apoi direct în drumeție spre unul din campingurile de pe traseu. În ultima zi începi coborârea devreme ca să prinzi ultimul autobuz înapoi spre El Calafate.

Dacă totuși vrei să stai o noapte sau mai mult în El Chalten, vara vei găsi destule variante de cazare, de la hosteluri, campinguri, la case de oaspeți și hoteluri.

Locuri de campare în El Chalten găsești la:

Deși e o localitate mică, El Chalten are alimentară, poștă, restaurante și magazine de unde poți închiria echipamente. E indicat să ai la tine bani cash.

Campamento Poincenot

Campingurile de pe traseu sunt gratuite.


Sezonul

Sezonul de hike se întinde din octombrie până în aprilie; decembrie, ianuarie și februarie fiind lunile cu cele mai ridicate temperaturi și cele mai puține precipitații. Dar chiar și-n plină vară, poți întâlni toate sezoanele îngrămădite într-o singură zi. Temperatura variază între 18 și 4 grade Celsius.

Sezoanele în Patagonia:

  • Primăvara – lunile de tranziție: Septembrie, Octombrie și Noiembrie.
  • Vara – lunile cele mai călduroase: Decembrie, Ianuarie și Februarie.
  • Toamna – lunile de tranziție: Martie, Aprilie și Mai.
  • Iarna – lunile cele mai friguroase: Iunie, Iulie și August.

Poți verifica vremea din apropierea Fitz Roy aici.


Traseul

Laguna Torre – traseul spre vârful Cerro Torre

Laguna Torre trail e lung de 9 km, one way; urcare 430m – coborâre 70m. Poate fi început din două părți, de la capătul nordic sau sudic al orașului.

  • Din nord, de pe Avenida San Martin, strada principală din El Chalten, iei strada secundară Eduardo Brenner unde vei găsi semnalat cu pancartă startul traseului.
  • Din sud, de pe bulevardul Los Huemules care face o buclă unindu-se cu Llao Llao, este un semn cu ”Laguna Torre – De Agostini trail head”.

După aproximativ 45 de minute cele două rute se unesc și continuă un singur traseu până la Campamento De Agostini. Dacă ziua e senină preferabil ar fi să începi traseul cu Cerro Torre, care e mai capricios și e deseori acoperit de nori grei și ceață.

Cerro Torre – foto tripadvisor

Laguna de los Tres – traseul spre Fitz Roy

Laguna de los Tres trail e lung de 11 km; urcare 810m – coborâre 50m.

Începe la capătul nordic al orașului, ultima stradă la stânga de pe Avenida San Martin. E unul dintre cele mai scenice trasee din toată zona și are un grad de dificultate mai ridicat ca și Laguna Torre, cu urcare abruptă în ultima porțiune. Traseul se încheie la laguna Los Tres de la baza muntelui. Campamento Poincenot, cel mai apropiat camping de Fitz Roy e la vreun kilometru distanță.

De la Laguna de los Tres merge un traseu până la Glaciarul Piedras Blancas, 8 kilometri dus întors, ușor.

Descarcă hărți sau folosește aplicația maps.me care funcționează fără internet.

Cele două trasee: laguna Torre și laguna de los Tres sunt unite între ele prin ruta Madre e Hija. Lungimea rutei 7 km; urcare 250m – coborâre 80m.

Verde – laguna Torre, Portocaliu – laguna de los Tres, Galben – Madre e Hija

Echipament

Pentru escaladă individuală trebuie să fii alpinist certificat în rock climbing. Dacă ești amator și ai cât de cât cunoștințe despre manevrarea frânghiilor, noduri, ancorare și gestionarea riscurilor, poți apela la agenții care dispun de ghizi experimentați și organizează expediții de escaladă.

Pe traseu cazarea e posibilă doar la cort, deci două lucruri necesare sunt cortul și sacul de dormit.

Ai nevoie de apă și mâncare.

Ca îmbrăcăminte e bine să ai bocanci sau adidași de trail, geacă impermeabilă, geacă groasă și haine de corp, căciulă, cremă de protecție solară, lanternă de cap. Seara, temperatura poate scădea până la 5-6 grade Celsius.

Dacă vrei să gătești trebuie să-ți iei arzător și butelii, set de oale și tacâmuri. Focul cu lemne e interzis pe toată suprafața Parcului Național.


Permise

Toți cei care ajung în El Chalten sunt întâmpinați de angajați sau voluntari ai Parcului Național Los Glaciares, și rugați să asiste la o scurtă prezentare despre reglementările și restricțiile parcului. Pentru protejarea pădurii, focul e interzis. Abaterea de la traseu, de-asemenea. Dacă intenționezi să cucerești vârfurile masivului Chalten, adică să faci rock climbing sau ice climbing (iarna), e obligatoriu să te înscrii la sediul Parcului Național unde ți se va elibera un permis de cățărare gratuit.


Cerro Torre vs Fitz Roy

Dacă ai timp doar pentru o drumeție, sau nu vrei să înnoptezi la cort, poți face din El Chalten oricare dintre trasee într-o singură zi. Alocă cel puțin 10 ore pentru drumul dus – întors.

Dintre cele două, Fitz Roy e ruta mai scenică.

Laguna de los Tres & Fitz Roy

Despre experiența noastră în Patagonia poți citi aici.


Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *